Nyitólap Kiállításunk   Rendezvények Vásárlás Elérhetőség Referenciák   Fazekas Szövetkezet emlékoldal    
Fazekas Múzeumunk
Képek <- "Így készül" -> Videók   Műhelyünk   Fazekas szerszámok   A Túri fazekasság története  
.
Akciós kerámiák
Ajándékcsomagok
TERMÉKEK:
Étkészletek
Ivókészletek
Konyhai kerámiák
Sütő edények
Apró ajándékok
Hűtőmágnesek
Gyertyatartók
Kerti edények
Órák, táblák, számok
Névreszóló
pálinkás poharak
Egyedi
ajándékötletek

ászf. adatvédelem
     
 

Kedves látogató!

Örülök Önnek, mert úgy látom, még mindig nagy érdeklődés van a kézművesek munkájára. Ebből a megállapításból kiindulva döntöttem úgy, hogy létrehozom, a Mesterségek Boltját.

Az
oldal létrehozásában nagy szerepet játszott, hogy szüleim Busi József és Busi Józsefné mezőtúri fazekasok, több mint 50 éve, fazekas termékek gyártásával foglalkoznak, így már gyermekorom óta magamba szívtam a kézműves életmód minden velejáróját. A kerámiákat hárman készítjük családi vállalkozásként, édesanyám Búsi Józsefné Anna, édesapám Búsi József, és én a fiuk, Busi Péter.
Ők már gyerekkoruk óta a fazekas szakmában dolgoznak, ebből adódóan nagy rutinnal és rengeteg energiával alkotják a szebbnél szebb formákat. Folyamatosan tervezünk, újabbnál újabb termékeket, főleg használati tárgyakat, a néphagyományokat tiszteletben tartva, hagyományos mezőtúri zöld, sárga és színtelen mázas alapon, festett virágmintával vagy metszett virágmintával díszítve.

Termékskálánkat színesíti, hogy többféle terméktípus is megtalálható választékunkban.  
- modern cirmos mintás kerámia (saját stílus)
- népi hagyományőrző stílusó kerámiák
- étkészletek, ivókészleteket, kínálótálak, konyha kerámiák
- karácsonyi kerámiák, gyertyatartók
- kerti edények
- hűtőmágnesek, apró ajándéktárgyak
- egyedi megrendelésre készített kerámiák


Búsi József

Édesapám 1954-ben született, iparos családban. Nagyszülei és nagybátyja fazekasként dolgoztak és élték mindennapjaikat. Bár először a fa közelsége csábította, mégis végül a fazekas szakma elsajátítása mellett döntött. Ifjú inasként az akkori Fazekas Szövetkezetnél tanult, majd a tanuló éveket követően, ott folytatta korongosként a következő éveket. A Szövetkezet és az ottani dolgozók világszerte híresek voltak gyönyörű kerámiáikról. A '90-es évek elején eljött a Szövetkezettől és pár éveig egy vállalkozónak korongozta a kerámiákat, saját műhelyünkben. A '90-es évek közepétől családi vállalkozásunkban készítik édesanyámmal a kerámiákat.


Búsi Józsefné Anna

Édesanyám 1960-ban született. Gyerekként fodrász szeretett volna lenni, ám az élet úgy hozta, hogy fiatalon a Fazekas szövetkezetnél tudott elhelyezkedni, először mint áruhordó. Pár hónap után felfigyeltek rá az ottani vezetők, hogy mégis milyen jó kézügyessége van és milyen szépen díszíti hobbiként az edényeket, így utána már, mint díszítő készítette a szebbnél szebb kerámiákat. A '90-es évek elején eljött a Fazekas Szövetkezettől és egy magánvállalkozónál dolgozott díszítőként. A '90-es évek közepétől családi vállalkozásunkban készítik édesapámmal a kerámiákat.

Busi Péter

1986-ban születtem, így még inkább csak tanulom és próbálom elsajátítani a fazekas szakma minden csínját bínját. Szüleim mellett nőttem fel a műhelyben, / még a délutáni házidolgozatot is ott írtam kisiskolásként :) / így már gyermekkorom óta a kézművesek mindennapjait élem, minden szépségével és problémáival. Gyerekkorom óta folyamatosan részt veszek a kerámiák elkészítésében, hol kisebb, hol fontosabb munkafolyamatokban, közben folyton lesem a szakmai mozdulatokat szüleimtől. A kerámiák készítése mellett, a weboldalunk készítését, az értékesítést is én végzem. Célom, hogy hamarosan én is olyan elismert fazekas lehessek, mint szüleim és ugyanazt a megbecsülést elérjem amit ők a hosszú évek folyamán, a sok sok kerámia elkészítésével. 2014-ben szereztem meg a fazekas szakvizsgát. Ezután, 2015-ben a Népi játszóház vezetői és a Népi játék- és kismesterség oktatója (fazekas szakirány) képesítést szereztem meg.


Cikkek rólunk:

Magyartól vedd a magyart magazin - 2012.04.10.
JNSZ megyei Új néplap újság - 2013.05.18.
Rtl klub híradóban egy rövid bemutató a Miskakancsókról - 2014.7.18.
40 éva a fazekas szakmában - kiállításunk megnyitója Mezőtúron - 2014.9.27.

Üdvözlettel   
Busi Péter  
30/206-89-85
 
Busi Péter 30/206-89-85
info@mestersegekboltja.hu
Készítette: Busi Péter -> 2010-2019 www.mestersegekboltja.hu
A weboldalon található tartalom, kép-, videó- és hanganyag, előzetes egyeztetést követően használható fel.

 

"Így készül"
Csalikancsó korongozása
Csalikancsó fülezése
Csalikancsó csecsezése
Csalikancsó metszése
Csalikancsó írókázása
Miskakancsó készítése
Váza ecsetes díszítése
Váza metszése
Kulacs készítése
Feliratos véza készítése

50 cm-es
miskakancsó 1

50 cm-es
miskakancsó 2
50 cm-es
miskakancsó 3
50 cm-es
miskakancsó 4
50 cm-es
miskakancsó 5
Süni kertiedény készítése